Tänne keräilen hyödyllisiä tai muuten vain käteviä leivontafaktaa ja -tietoa... hiven matikkaa, hyppysellinen kemiaa ja aimo annos maalaisjärkeä sekä kokemuksen rintaääntä alan ammattilaisilta ja vihkiytyneiltä amatööreiltä :)

Aineiden korvaaminen

Niinpä niin... juuri kun pitäisi alkaa alustaa sitä taikinaa, niin huomaa että kaapissa on jonkin keskeisen ainesosan mentävä aukko... Tämä taulukko helpottaa aineitten korvaamista toisella niin, että lopputulos on edelleen syömäkelpoinen! :P

Fariinisokeri 2 1/2 dl:


vajaa 2 dl hienoa sokeria + 1/2 dl siirappia
Hunaja 2 1/2 dl:
2 1/2 dl sokeria + noin 2 1/2 dl nestettä
Korppujauho 2 1/2 dl:
4 viipaletta vaaleaa leipää tai noin 2 dl voileipäkeksimuruja
Maito 2 1/2 dl:
1/2 dl maitojauhetta + 2 1/2 dl vettä
Sitruunan raastettu kuori 1 tl:
1/2 tl sitruunamehutiivistettä
Suklaa makeuttamaton 30 g:
3 rkl kaakaojauhetta + 1 rkl margariinia
Valkosipuli 1 kynsi:
½ tl valkosipulijauhetta
Perunajauho 2/3 dl:
1 dl vehnäjauhoja
Sooda 1 tl:

2 tl leivinjauhetta

Mitat ja painot

Tästä on iloa, jos vaikka resepti on grammoina ja keittiövaakaa ei ole taikka se on sönder:

1 dl painaa...

Erikoisvehnäjauhot
Puolikarkeat vehnäjauhot
Sämpyläjauhot 
Ohrajauhot
Ruis- ja vehnähiutaleet
Ohra- ja kaurahiutaleet
Kauraleseet
Vehnäleseet ja ruisleseet
Vehnänalkiot 
Perunajauhot
Kaakaojauhe
Maitojauhe
Mantelit, pähkinät, rusinat
Korppujauhot

65 g
65 g
65 g
70 g
60 g
30 g
35 g
50 g
40g
60 g
40 g
50 g
60 g
50 g

 

Paistolämpötilataulukko

Tästä pika-avaimesta on hyötyä, jos on epävarma paistolämpötiloista ja siitä millä uunitasolla kannattaa tekeleensä paistaa...

Ylätaso:
Pikkuleivät 200 ºC
Keskitaso:
Sämpylät 225 ºC
Pikkupullat 225 ºC
Kääretorttu 225 ºC
Pizza 225 ºC
Alataso:
Leivät 200 ºC
Pitkot 200 ºC
Kakut 175 ºC
Kakkupohjat 175 ºC