Tänne keräilen hyödyllisiä tai muuten vain käteviä leivontafaktaa ja -tietoa... hiven matikkaa, hyppysellinen kemiaa ja aimo annos maalaisjärkeä sekä kokemuksen rintaääntä alan ammattilaisilta ja vihkiytyneiltä amatööreiltä :)
Aineiden korvaaminen
Niinpä niin... juuri kun pitäisi alkaa alustaa sitä taikinaa, niin huomaa että kaapissa on jonkin keskeisen ainesosan mentävä aukko... Tämä taulukko helpottaa aineitten korvaamista toisella niin, että lopputulos on edelleen syömäkelpoinen! :P
Fariinisokeri 2 1/2 dl: |
vajaa 2 dl hienoa sokeria + 1/2 dl siirappia | |
Hunaja 2 1/2 dl: | 2 1/2 dl sokeria + noin 2 1/2 dl nestettä | |
Korppujauho 2 1/2 dl: | 4 viipaletta vaaleaa leipää tai noin 2 dl voileipäkeksimuruja | |
Maito 2 1/2 dl: | 1/2 dl maitojauhetta + 2 1/2 dl vettä | |
Sitruunan raastettu kuori 1 tl: | 1/2 tl sitruunamehutiivistettä | |
Suklaa makeuttamaton 30 g: | 3 rkl kaakaojauhetta + 1 rkl margariinia | |
Valkosipuli 1 kynsi: | ½ tl valkosipulijauhetta | |
Perunajauho 2/3 dl: | 1 dl vehnäjauhoja | |
Sooda 1 tl: |
2 tl leivinjauhetta |
Mitat ja painot
Tästä on iloa, jos vaikka resepti on grammoina ja keittiövaakaa ei ole taikka se on sönder:
1 dl painaa...
Erikoisvehnäjauhot Puolikarkeat vehnäjauhot Sämpyläjauhot Ohrajauhot Ruis- ja vehnähiutaleet Ohra- ja kaurahiutaleet Kauraleseet Vehnäleseet ja ruisleseet Vehnänalkiot Perunajauhot Kaakaojauhe Maitojauhe Mantelit, pähkinät, rusinat Korppujauhot |
65 g | |
|
Tästä pika-avaimesta on hyötyä, jos on epävarma paistolämpötiloista ja siitä millä uunitasolla kannattaa tekeleensä paistaa...
Ylätaso:
Pikkuleivät 200 ºC
Keskitaso:
Sämpylät 225 ºC
Pikkupullat 225 ºC
Kääretorttu 225 ºC
Pizza 225 ºC
Alataso:
Leivät 200 ºC
Pitkot 200 ºC
Kakut 175 ºC
Kakkupohjat 175 ºC